Tzatziki

Jag fick förfrågan om hur jag gör egen tzatziki. Här kommer mitt recept:

Ni behöver:
1 liter Naturell Yoghurt 0,5%
1 gurka
vitlöksklyftor efter egen smak
salt
grovmalen svartpeppar

Jag låter 1 liter Naturell Yoghurt 0,5% (bild 1) rinna av i kylen några timmar. Häll upp yoghurten i två melittabryggare med kaffefilter i (bild 2). Ställ sedan dessa i kylen, så att de får rinna av. Beroende på hur tjock tzatziki du vill ha, desto längre tid behöver den stå i kylen. Jag brukar skära bort "kärnorna" i mitten av gurkan (bild 3), eftersom de består av så mycket vätska. Sedan river jag en gurka på grova sidan. Jag använder inte skalet, utan river bara ner till det (bild 4). När jag har rivit gurkan låter jag den rinna av i en sil (bild 5). Jag lägger i den avrunna yoghurten i en skål & tillsätter den rivna gurkan, salt & grovmalen svartpeppar (bild 6). Sedan pressar jag i vitlök. Jag brukar ta en till två klyftor, beroende på klyftornas storlek. Men jag vill inte att det bara ska smaka vitlök. Alltså vitlök efter eget önskemål. Tycker man att tzatzikin blir för tjock, kan man hälla tillbaka lite av vätskan som blir från den avrunna yoghurten. Det är sååå enkelt & så underbart gott! Klicka på bilderna så blir de större!

       
  Bild 1.                       Bild 2.                             Bild 3.

        
  Bild 4.                        Bild 5.                              Bild 6.

 

LYCKA TILL!

Ska snart iväg med stora sonen, en väninna & hennes dotter till RIX FM Festivalen. Ska bli kul att få se Ola, Brolle, Alcazar, Amy Diamond, Velvet, Nordman etc live. Tyvärr är himlen genomgrå, så ett stort regnoväder är kanske att räkna med. Bara att packa med regnstället! Dessutom kom IKEA-katalogen hem i min brevlåda idag... Så ikväll blir det bloggpaus... Men jag kollar runt på era bloggar imorgon! KRAM!!!

Kommentarer:

1 jenny:

Tack för receptet. tzatziki är såå gott:-)

Hoppas ni får en trevlig kväll och att regnet håller sig borta.

Kram/jenny

2 Mirka:

Vad snällt av dig att lägga upp ett inlägg om den där tzatzikin! tack tack!

3 Emma:

Tackar för receptet! Ska jag pröva nån gång, ser mumsigt ut=) Ha det bra, kramar emmsan

4 K:

Vi brukar oxå göra egen tzatsiki, men ännu enklare än din.....hihi... Men med lite fusk....

naturell youghurt, gurka och tzatsikikrydda (från Grekland) Men åhh så gott det är...mums..

Ha en bra kväll!

Kram!

5 Anna:

Hoppas att ni har en jättebra festivalkväll och att vädret blev bättre!



KRAM KRAM

6 Proforma:

Gott med Tzatziki, jag gör min på så gott som samma sätt men jag har en aningens flytande honung i också. Det rundar av smaken lite grand.

Hoppas ni klarar er från regnet och kvällen blir kanon!

7 Mari:

Det receptet åker till samlingen. Så läskande.

Klart man ska ta en lite bloggpaus ibland finns ju mer här i livet som är viktigt.......



Kram

8 Kristina-Novemberbröllop:

Å jag älskar tzatsiki:)Sådär gör vi oxå, fast vi har i lite olivolja i oxå, kanongott:) Kram

9 Camilla:

Tjopp! Vad gott det lät med egengjord, måste spara detta recept! :) Din ostårta var ju hur fräsig som helt, håller med dig om att det är kul att titta på, men invigningen var näst in till läskig med trummisarna! ;) Hoppas ni har finare väder än här... ha et fint!

10 J o h a n n a - Inredning & pyssel:

Mums, tzatziki är så gott! Jag har kollat igenom Ikea katalogen många gånger nu. =) KRAMAR!!

11 Ann-kristin S:

Å så gott detta ska jag spara :)

Vars har du fått tag i raspen ?

12 Ann-kristin S:

Kom på en sak !

Dom där sakerna som du köper via Wilton, går det inte att få tag på om man bor i sverige eller norge?

Kommentera här: